You are currently viewing Какво да правим с тениските, когато ни омръзнат?
Какво да направим със старата си тениска? Ето няколко идеи за рециклиране.

Какво да правим с тениските, когато ни омръзнат?

Хиляди литри вода за производството на една тениска! Звучи ви невероятно, нали? Но е самата истина. От напоителната система за отглеждане на памука до края на технологичния производствен процес се изливат огромни количество вода, за да може един от нас да се сдобие с чисто нова тениска.

В последните години стана ясно, че модната индустрия е от най-големите потребители на вода и замърсител на околната среда. Затова и в световен мащаб въпросът за рециклирането и повторното оползотворяване на текстилни изделия става все по-актуален.

Колкото и да обичаме дрехите си, те се късат, захабяват, омаляват ни или просто ни омръзват. И тогава първото, което ни идва на ума, е да ги изхвърлим в кофата за боклук, без да се замисляме за огромното количество ресурси, които са били необходими за тяхното производство.

Нека ви дадем няколко свежи идеи, за това какво да направим с тениските, които вече не стават за носене, преди да ги изхвърлим в боклука.

Предайте ги за рециклиране

Все повече страни обръщат сериозно внимание на рециклирането на дрехи и текстилни изделия като цяло. Макар и не много разпространена, тази дейност навлиза и в България. В големите градове все по-често се срещат контейнери, където можете да оставите вашите вече ненужни тениски. Специализирани фирми ще се погрижат за тяхната щадяща природата преработка и повторното им използване в ежедневието ни.

Дарете ги, където са необходими

Дори на вас да ви се струват скучни, много хора биха се зарадвали на старите ви тениски. Дори позагубили от блясъка си, тениските и останалите текстилни изделия, които са в добро състояние, могат да бъдат чудесен подарък за някой наистина в нужда. Огледайте се за домове за стари хора близо до вас или социални заведения за деца в неравностойно положение. Със силата на социалните мрежи безброй благотворителни кампании и инициативи стават достъпни за широката общественост и на драго сърце биха приели дарението ви.

Предайте ги в магазини, които имат програма за рециклиране

Много международни вериги, които присъстват и на българския пазар, имат разработени програми за рециклиране на текстилни изделия. Затова следващият път, когато решите да се разходите из някой търговски център, не забравяйте да вземете с вас старите си тениски. Големите модни брандове държат на имиджа си и стриктно спазват собствените си социални ангажименти, така че може да бъдете сигурни, че оставеното от вас ще стигне до точното място.

Проверете дали вашите тениски стават за компостиране

Колкото и невероятно да звучи, текстилните изделия могат да бъдат компостирани. Стига да са произведени от памук или други напълно естествени влакна и да не съдържат полиестер. Ако вашите дрехи отговарят на тези условия, спокойно може да изберете и този природосъобразен начин, за да се отървете от тях. Не забравяйте преди компостирането да премахнете циповете и копчетата, ако имат такива.

Ето няколко съвсем лесни за изпълнение идеи как да дадем втори шанс на старите си тениски и на планетата. Идеи, които не отнемат от времето ни, не натоварват бюджета ни, а в същото време могат да бъдат забавни – разходка в градската среда, докато търсим точния контейнер за рециклиране на текстилни изделия; физическа активност, докато компостираме; покупка на свежа тениска от търговския център, докато се забавляваме и правим нещата правилно.